page header photo

juli 2017 Archieven

NLUUG Voorjaarsconferentie 2017


Geplaatst door gait op 2017-07-11 13:14:14 | Permanente link | Categorie: Open Source, Open Standaarden | Reacties: 0

Ik bezocht de voorjaarsconferentie van de NLUUG, 16 mei jl. en hieronder volgt een impressie. Uit het goed gevulde programma koos ik een paar bijdragen om hieronder aan de orde te stellen in de hoop dat dit voor jou aanleiding is om ook eens zo'n conferentie te bezoeken.

De video-registraties van de lezingen zijn inmiddels beschikbaar.

Jane Stewart Adams :: Simple, Distributed, Scalable

What ants, starlings, and slime mold can teach us about computers. Te midden van de geprojecteerde teksten kwam ineens een video van een zwerm spreeuwen voorbij, daarna de tekst "TCP/IP", en bij die combinatie moest ik denken aan de collision detection in de datalink-laag van het OSI-model (CSMA/CD). Ik zou de presentatie tekort doen als ik deze hier zou samenvatten: bekijk de video!

Cor Nouws :: LibreOffice en Collabora Online

Stel: je wilt LibreOffice gebruiken op een Chromebook. In dat geval kun je het niet als standalone-applicatie gebruiken, zoals op een gewone PC met een gewoon OS: Je bent dan aangewezen op de browser in ChromeOS (of een extensie voor die browser).

Het omgaan met documenten in een browser, en dus impliciet op alle apparaten (smartphones, tablets, Chromebooks, Chromeboxen en die gewone PC) heeft meer om het lijf dan die standalone applicatie met lokale opslag.

In de browser wordt het document als tegels op een canvas gepubliceerd en de directe gebruikersinterface (tekst intikken, selecties) is een transparante laag, die net als de bedieningselementen gemaakt is in JavaScript. Dankzij de LibreOfficeKit kun je hiervoor vrij simpel zelf gebruik maken van een installatie in de private cloud (op je eigen servers), maar je kunt ook mijncloudoffice.nl gebruiken (een puur Nederlandse dienst) of CollaboraCloudSuite.com van het bedrijf Collabora Productivity. Dat bedrijf levert een grote bijdrage aan de LibreOffice-code en het is tevens de drijvende kracht achter LibreOffice Online (95+% van de code).

Verder werkt LibreOffice in de cloud dankzij de integratie met diverse diensten voor documentopslag (ownCloud/Nextcloud, Sealfile, Kolab, Pydio) doordat hierbij het WOPI-protocol gebruikt wordt (Web Application Open Platform Interface).

Authenticatie en autorisatie liggen bij de cloud, voor de samenwerking moet er een authenticatie token naar LibreOffice Online worden gezonden. Omdat je steeds te maken hebt met dat ene backend (die functioneel gelijk is aan de standalone toepassing) profiteer je meteen van de bijbehorende voordelen: bestandsformaatondersteuning, weergave, snelle ontwikkeling en grote functierijkdom e.d.

Michael Boelen :: The Beauty of Simple

Veiligheid versus simpelheid, en waarom simpel goed is.

Pas op: hier volgen een paar simpele quotes:

Quote: "Simplicity --the art of maximizing the amount of work not done-- is essential", Principles behind the Agile Manifesto (2001).

Quote: "Keep it Simple, Stupid", Kelly Johnson, KISS Principle.

Quote: "Simplicity is a prerequisite voor reliability", van Edsger W. Dijkstra, uit "How do we tell truths that might hurt?" 1975.

Nog eentje dan, veel ouder: "Less is more", Robert Browning, Andrea del Sarto, 1885.

Vergelijk eens: de dubbelzijdige afstandsbediening van een Philips- of SONY-TV met die van een Apple TV of van een SHIELD Android TV: een wereld van verschil. Of vergelijk de webshop van HP met die van Apple: bij HP kies je altijd de verkeerde uit het aanbod aan laptops die stuk voor stuk pompeus reclame voor zichzelf maken, bij Apple heb je een paar simpele keuzes.

Michael is de maker van rkhunter (anno 2003) en van Lynis (anno nu) en als je van beide tools de help-teksten door je oogharen bekijkt dan valt het verschil in tekstdichtheid nogal op. Die van rkhunter is 100% compleet, die van Lynis gaat meer richting een 'getting started'-tekst. Die is weliswaar incompleet, maar wel effectiever. Als zo'n tekst je eerste kennismaking met een tool is dan weet je het wel! Het kan dus een stuk simpeler door niet meteen alle opties en commando's te presenteren. En je krijgt nooit een tweede kans voor een eerste indruk.

Hints voor open source projecten:

  • Maak een goede beschrijving en maak een apart stuk "getting started"

  • Werk met fatsoenlijke kleuren

  • Geef in een logfile links naar bijbehorende documentatie, zoals dat bij systemd het geval is

Ed Schouten :: Open Source monitoring met Prometheus: een modern en schaalbaar monitoringsysteem

Een stel Googlers dat inmiddels bij SoundCloud werkt miste BorgMon, het monitoringssysteem van Google, en daarom hebben ze Prometheus gemaakt. Borg en Kubernetes zijn cluster managers: manieren om hele grote kuddes computers als één systeem te zien. Welnu, wat BorgMon voor Borg is, is Prometheus voor Kubernetes.

Prometheus is veel generieker dan Nagios/Icinga: Er is geen sprake van een hiërarchie (networks/hosts/services) maar het werkt met een 2D-database waarin het draait om tijd (horizontaal) en waarden met unieke namen (verticaal). Het draait om meer dan servers en services: je kunt bijvoorbeeld ook het aantal personen in een winkel bijhouden of beurs- of wisselkoersen. De primitieve data types zijn fluctuerende meters en monotoon steigende tellers. De waarden worden per stuk opgeslagen als floating point getal in hun eigen comprimeerde bestand. Vanwege dat floating point aspect kun je als eenheid seconden gebruiken (geen milliseconden) of bytes (geen kilobytes) en met de taal PromQL beschik je over een zeer krachtige taal om te raadplegen en om berekeningen te doen. Je kunt er ook je eigen dashboard mee samenstellen. Kumina (waar Ed werkt) levert z'n bijdrage in de vorm van zogenaamde exporters voor onder meer Postfix, Dovecot, KVM en OpenVPN.

Dat was het weer. De najaarsconferentie wordt gehouden op donderdag 16 november 2017 te Bunnik.